Gespot door Jack van der Veen

CDP onderzoekt al tien jaar hoe bedrijven samenwerken met hun leveranciers aan duurzaamheid. Daaruit blijkt dat de supply chain van een bedrijf gemiddeld 5,5 keer zo veel uitstoot veroorzaakt als het bedrijf zelf. Daarin zit dus een enorm besparingspotentieel.

Forbes beschrijft de belangrijkste conclusies van het rapport. Opvallend is dat steeds meer bedrijven hun leveranciers om duurzaamheidsrapportages vragen en eisen stellen op het gebied van de vermindering van uitstoot, beperking van watergebruik en verantwoorde keuze van grondstoffen.

Afgelopen jaar deden 115 bedrijven mee aan het onderzoek, met in totaal 5.500 leveranciers. Gezamenlijk verlaagden zij hun CO2-uitstoot met 633 miljoen ton. CDP is verheugd dat bedrijven op deze manier een positieve verandering door de supply chain heen teweeg brengen, maar is nog niet tevreden over het tempo en de schaal waarop dit gebeurt.

Daarnaast is het niet genoeg om leveranciers om rapportages te vragen, zoals we tijdens een recente SCELP-bijeenkomst concludeerden. Ook CDP stelt dat echte samenwerking het meest oplevert en noemt daarvan verschillende voorbeelden.

Lees hier het hele artikel met de belangrijkste cijfers.

 

Op 7 november 2019 organiseert SCELP samen met Supply Chain Magazine een Masterclass Sustainability in het Supply Chain Theater tijdens ICT & Logistiek. U kunt zich hier kosteloos voor aanmelden.